Amandina – Prăjitura clasică cu ciocolată și cremă fină


 Ingrediente:


Pentru blat:


6 ouă


200 g zahăr


150 g făină


50 g cacao pudră


1 linguriță praf de copt


Pentru sirop:


200 ml apă


150 g zahăr


2 linguri esență de rom (sau după gust)


Pentru cremă:


500 ml lapte


4 gălbenușuri


150 g zahăr


50 g făină


50 g cacao pudră


200 g unt (la temperatura camerei)


Pentru glazură:

200 g ciocolată neagră

100 ml frișcă lichidă sau 50 g unt


Mod de preparare:

1. Prepararea blatului:

Separă ouăle: albușurile le bați spumă tare cu jumătate din zahăr (100 g).

Gălbenușurile le freci cu restul de zahăr până devin o cremă deschisă la culoare.

Încorporează gălbenușurile în spuma de albușuri, amestecând ușor cu spatula.

Cerne făina împreună cu cacao și praful de copt, apoi adaugă-le în compoziție, amestecând ușor, să nu se lase spuma.

Toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (25x35 cm) și coace la 180°C pentru 20-25 minute.

Lasă blatul să se răcească complet.

2. Prepararea siropului:

Fierbe apa cu zahărul până se dizolvă complet.

Lasă să se răcească, apoi adaugă esența de rom.

3. Prepararea cremei:

Amestecă gălbenușurile cu zahărul, făina și cacao pudră.Toarnă laptele treptat și pune totul pe foc mic, amestecând continuu până se îngroașă (ca o budincă).Lasă crema să se răcească, apoi mixează untul spumă și încorporează-l în cremă, până obții o compoziție fină și aerată.

4. Asamblarea prăjiturii:

Taie blatul în două foi egale.

Însiropază ambele foi cu siropul pregătit.

Întinde jumătate din cremă pe prima foaie, apoi pune a doua foaie deasupra și întinde crema rămasă peste ea, pe toată suprafața.

5. Prepararea glazurii:

Topește ciocolata împreună cu frișca sau untul, amestecând bine până devine lucioasă.

Toarnă glazura peste prăjitură și nivelează cu spatula.

6. Final:

Lasă prăjitura la rece cel puțin 3-4 ore, ideal peste noapte, ca să se întrepătrundă aromele.

Taie în pătrate și servește.

Sfaturi utile:

Poți înlocui esența de rom cu esență de vanilie sau portocale, după gust.

Pentru un plus de aromă, poți adăuga o linguriță de cafea instant în sirop.

Dacă vrei un blat mai pufos, bate albușurile foarte bine și încorporează-le cu grijă.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Prăjitura Aromată cu Ness și Nucă – Gust Intens pentru Zile Liniștite

Rețetă simplă și delicioasă de prăjitură cu iaurt – perfectă pentru toată familia